Jure Grando: Nova biciklistička staza Turističke zajednice središnje Istre

Predstavljanje bike staze Kringa

Vijesti

U Kringi, u Općini Tinjan predstavljena je nova biciklistička staza na području Turistička zajednice središnje Istre (TZSI) – staza Jure Grando (Istra bike broj 618).

U Kringi, u Općini Tinjan predstavljena je nova biciklistička staza na području Turistička zajednice središnje Istre (TZSI) – staza Jure Grando (Istra bike broj 618).

Navedenom događanju prisustvovali su pročelnica UO za turizam IŽ - gđa. Nada Prodan Mraković, pročelnica jedinstvenog UO Općine Tinjan gđa. Jasmina Cvitan Lakača te direktorica TZSI gđa. Sanja Kantaruti.

Prema riječima Sanje Kantaruti, radi se o biciklističkoj kružnoj stazi, čiji je start u mjestu Kringa, dužine 27,7 km i 330 m ukupne visinske razlike. „Zbog konfiguracije terena i tehničkih karakteristika, svrstana je srednje teške staze, označene žutom bojom, a ona povezuje obronke Limske drage sa samim podnožjem doline, kroz koju prolazi sve do skretanja prema Baratu te križanju s ostalim biciklističkim stazama odakle vodi do mjesta Kanfanar“. Kako ističe, prvi dio staze vodi kroz uređenu makadamsku stazu (koja je ujedno i pješačka) te se nakon otprilike 600 metara dolazi do zahtjevnijeg spusta, koji vodi direktno u podnožje drage.

Vožnja stazom potom se nastavlja po pretežito položenom terenu sa zemljanom podlogom i šumskim puteljcima, otprilike 7 kilometra sve do uspona koji širokim makadamskim putem u dužini od 4,3 km vodi do mjesta Barat. „U predjelu Barata staza prolazi šumskim i makadamskim putevima preko Rajkove Stancije na asfaltiranu lokalnu cestu Kringa – Radetići u dužini od 200 metara da bi ponovno skrenuli na makadamski put koji vodi prema selu Hrvatini. U mjestu Hrvatini skrećemo kratkim dijelom na lokalnu prometnicu Kringa – Sv. Lovreč, koju napuštamo nakon 100 metara te se preko sela Gregorci i Pavletići šumskim i makadamskim putem krećemo prema Jelovcima te Piškovoj Stanciji, zatim prema Vitasima i Pajcima gdje ulaskom na makadamski put slijedi lagani uspon, dužine oko 2,5 kilometra do povratka u Kringu.

Treba napomenuti da ova staza prolazi kroz krajolik tipičan za ovo područje Istre te da se velikom većinom trase vozi putevima pokrivenim vegetacijom što ju čini pogodnom i za vožnju u ljetnim mjesecima. Također, što se tiče povezivanja s ostalim postojećim biciklističkim stazama treba istaknuti da je ova staza koncipirana na način da povezuje staze općina: Kanfanar (271,273), Sv. Lovreč (616) i Tinjan (615) te na taj način unutrašnjost s obalom, pošto se staze Sv. Lovreča i Kanfanara povezuju sa stazama Rovinja (201) i Vrsara (174)“ – napomenula je Kantaruti.

Uređenje i obilježavanje nove biciklističke staze financirano je sredstvima TZ središnje Istre, uz sufinanciranje Općine Tinjan i UO za turizam Istarske županije. Naime TZSI je navedeni projekt kandidirala na javni poziv Program poticanja turističkih manifestacija, projekata i proizvoda na turistički manje razvijenim područjima u 2021. godini, kojeg je UO za turizam IŽ raspisao u ožujku 2021. godine, a za isti joj je odobreno 11.000 kn, odnosno gotovo 50% ukupne vrijednosti obilježavanja iste.

Kako je istaknula Nada Prodan Mraković, radi se o projektu koji ima za cilj ojačati poziciju središnje Istre kao privlačne destinacije za aktivan odmor, biciklizam i uživanje u netaknutoj prirodi. Dodatni sadržaji, poput biciklističkih staza, pridonose zadovoljstvu gosta, koji u outdoor segmentu ima zadovoljene osnovne i dodatne uvjete. Prema njenim riječima, navedeni projekt pridonosi turističkoj ponudi Općine Tinjan i same središnje Istre, a time i višoj razini konkurentnosti i prepoznatljivosti destinacije na nacionalnom, ali i turističkom tržištu zemalja u okruženju. Dodatni outdoor sadržaj obogatit će turističku ponudu na turistički manje razvijenom području, poput onoga TZSI, a što i jest cilj javnog poziva u klopu kojega je sufinancirano obilježavanje ove biciklističke staze – navela je Prodan Mraković.

U tijeku je i izrada studije o razvoju cikloturizma Istarske županije, čiji je cilj ponuditi model upravljanja kvalitetom u destinaciji. Studija se bavi pitanjem kako dodatno unaprijediti te kvalitetno i održivo razvijati cikloturizam u Istarskoj županiji - zaključila je Prodan Mraković. Više informacija o samoj stazi Jure Grando dostupno je OVDJE.

Kalendar

Komentari