Rimanić: Aktivizam je potreban ali u centraliziranoj državi neefikasan

Aktivistica Greta Thunberg (Screenshot: The New Republic)

Politika

Na lokalnim izborima mnoge je iznenadio uspjeh političke platforme Možemo! Radi se o skupini poznatih aktivista različitih interesa koji su povjerenjem birača dobili vijećnička mjesta u gradskim vijećima Pazina i Pule, županijskoj skupštini Istarske županije, a kandidatkinje platforme Možemo! našle su se i na listama za gradonačelnicu Pule, odnosno Pazina.

Na lokalnim izborima mnoge je iznenadio uspjeh političke platforme Možemo! Radi se o skupini poznatih aktivista različitih interesa koji su povjerenjem birača dobili vijećnička mjesta u gradskim vijećima Pazina i Pule, županijskoj skupštini Istarske županije, a kandidatkinje platforme Možemo! našle su se i na listama za gradonačelnicu Pule, odnosno Pazina.

Aktivizam je poželjan, dapače nužan u svakoj zajednici, a aktivisti u predstavničkim tijelima zajednice, općinskim i gradskim vijećima, na izoru su informacija, zbog čega svojim djelovanjem mogu spriječiti eventualne nepravilnosti ili potencijalne štetne posljedice određenih projekata i odluka obnašatelja lokalne vlasti po zajednicu.

Izraz bunta

Promatrajući program platforme Možemo! može se zamijetiti kako radi o tzv. građanskim aktivistima, članovima raznih udruga kojima je glavni cilj preraspodjela, odnosno zamjena uloga, odnosno dužnosti, u postojećem sustavu. Naime program s kojim je platforma Možemo! izašla pred birače ne razlikuje se značajnije od programa ostalih stranaka, a ovakav rezultat, nakon prvog kruga izbora, pokazuje više razočaranje stanjem u društvu, nadu u bolju budućnost, nego politikama aktualne vlasti. To je zapravo više izraz bunta nego neslaganje s politikama, programima i projektima koje je ponudila koalicija IDS, HNS,HSU, SDP ili HDZ koji su za razliku od Možemo! ponudili i više rješenja konkretnih projekata.

Problem građanskog aktivizma je njegovo usredotočenje na određene segmente upravljanja ili projekta u zajednici, za razliku od političkog aktivizma koji težu promjeni sustava

Problem građanskog aktivizma je njegovo usredotočenje na određene segmente upravljanja ili projekta u zajednici, za razliku od političkog aktivizma koji težu promjeni sustava i na taj način razriješiti problema koji se odnose na širu zajednicu- državu. Hrvatska je visoko centralizirana država i mnogi se lokalni problemi ne mogu riješiti bez suglasnosti nadležnih resornih ministarstva, koja svojim birokratiziranjem otežavaju provođenje politika i projekata na razinama lokalne samouprave. Koliko li se dugo u Hrvatskoj spominju reforme države koje nikako da krenu jer taj će nepopularan potez donijeti bolne rezove i dovesti u pitanje povjerenje birača na parlamentarnim izborima. Dakle pitanje je reforma upravljanja državom, dok se to ne riješi na lokalnim će se razinama malo toga promijeniti. Suština je napraviti efikasniju državnu i javnu upravu, a to se regulira zakonima Republike Hrvatske koje donosi Sabor RH. Prema tomu tko drži Sabor drži u rukama sudbinu Hrvatske pa i njezine lokalne samouprave.

Neka predizborna obećanja neće moći ostvariti jer za to ne postoje zakonske mogućnosti

Prigodom preuzimanja dužnosti svaki vijećnik izgovara: "Prisežem, svojom čašću, da ću dužnost vijećnika Gradskog vijeća Grada Pazina obnašati savjesno i odgovorno i da ću se u svom radu pridržavati Ustava, zakona, Statuta i odluka Grada Pazina, da ću poštivati pravni poredak i zauzimati se za svekoliki napredak Grada Pazina, Istarske županije i Republike Hrvatske."

Dakle, pridržavat će se istih zakona koji se i aktualne garniture pridržavaju, a iz toga proizlazi da se neka predizborna obećanja neće moći ostvariti jer za to ne postoje zakonske mogućnosti. Zbog toga najprije treba stvoriti zakonske okvire kojima će se jedinicama lokalne samouprave dati veće ovlasti pa će se i više politika i projekata moći ostvarivati na zadovoljstvo aktivista i stanovništva.

Izjava Tomislava Tomaševića

Izjava Tomislava Tomaševića da je postavljanje čelnih ljudi nakon promjene vlasti demokratska praksa i da će od sadašnjih rukovoditelja tražiti izvješća i ocjenjivati njihov rad, a na javnim natječajima imenovati nove pročelnike, ne ulijeva povjerenje. Tomu treba dodati poziv pročelnicima da stave mandate na raspolaganje. Nažalost takav postupak vođe platforme Možemo! sliči na odmazdu, pa i put prema uhljebljenju kolega, dojučerašnjih aktivista, koji će nakon stupanja na dužnosti unatoč predizbornim obećanjima ipak donositi odluke prema centralistički ustrojenim zakonima Republike Hrvatske. (Mirjan RIMANIĆ)

Aktivisti protiv pršuta

Problem aktivizma je što aktivisti uvijek "znaju" što ne trebam što je štetno za okoliš i zajednicu. Pri tomu su medijski glasni kako bi pridobili javnost.
Tko se danas sjeća potpisivanja peticije i prosvjednih skupova aktivista u pazinskoj gradskoj vijećnici i školi u Hekima protiv gradnje pogona „Pisiniuma“.
Nezadovoljnici su tada isticali kako će se iz pogona „Pisiniuma“ širiti smrad i u okoliš ispuštati otpadne vode.

Vlasnik Josip Hreljak bio je ustrajan i na tim je skupovima često kao primjer navodio, u to vrijeme popularan, sličan pogon Duke u Trstu koji posluje u samom gradu. Srećom aktivisti ga nisu pokolebali pa danas u Pazinu, u Žbrlinima, uspješno djeluje prvo poduzeće u Hrvatskoj koje je istarske mesne proizvode plasiralo na police trgovina, a nakon dugo godina, uloženog truda i kapitala postalo najveći proizvođač vrhunskih istarskih mesnih delicija.

 

Kalendar