IN MEMORIAM: Klaudio Žigante (1940.-2021.)

Klaudio Žigante

Ostalo

Umro je Klaudio Žigante (1940.-2021.) priopćeno je iz Grada Poreča.

Umro je Klaudio Žigante (1940.-2021.) priopćeno je iz Grada Poreča.

U priopćenju između ostaloga stoji: „S poštovanjem i zahvalnošću opraštamo se od svog sugrađanina Klaudija Žigantea, glazbenog pedagoga, suosnivača dječjeg puhačkog orkestra Porečkih delfina i Limene glazbe Vižinada, začetnika Smotre folklora Poreštine te višegodišnjeg ravnatelja Narodnog sveučilišta Poreč. Svojim optimizmom, elanom i predanim radom s brojnim generacijama Porečanki i Porečana ostavio je neizbrisiv trag u kulturnom životu zajednice. Nakon završene škole trube i klarineta prvo je radio u Pazinu da bi, zahvaljujući ostvarenim uspjesima, prešao na mjesto pedagoga u osnovnoj glazbenoj školi u Poreču, gdje je radio do svojeg odlaska u mirovinu.

Klaudio Žigante predavao je u glazbeni odgoj u pazinskoj Osnovnoj školi Vladimira Nazora i trubu u pazinskoj Osnovnoj glazbenoj školi. Uz to bio je poznat kao bubnjar u sastavima koji su 1960-tih i 1970-tih svirali po terasama porečkih hotela, a u Pazinu su često nastupali na plesnjacima u Dvorni „Mirna“. Žigante je svojim hrapavim glasom i osebujnim humorom bio omiljen u svakom društvu, a posebno među učenicima. Iako je davno odselio iz Pazina rado se vraćao u grad svoje mladosti i uvijek je bio raspoložen za razgovor u pićence. Žigante je svojom neposrednošću kroz humor mnoge mlade privukao glazbi, a mnogi su joj zbog njega ostali vjerni cijelog života.

Na fotografiji kojom se opraštamo profesora glazbenog generacija učenika je pazinski bend koji je svirao na plesnjacima u Dvorani „Mirna“, a na njoj su Nazario Marfan (klavijature), Neven Šperanda (bas), Bruno Rabar – Bobi (truba) i Klaudio Žigante (bubnjevi). (Mirjan RIMANIĆ)

Kalendar

Komentari