Pazin podijelio knjige: 'Najtužnije bi bilo da završe kao stari papir'

Pazinska je knjižnica pozvala sve ljubitelje pisanog slova da izaberu nešto za svoje police

Kultura

Pozorno su se birale, a zatim su se njima punile kutije, vreće, automobili. Gotovo šest tisuća knjiga, kojima je sudbina namjerila otpis, besplatno se nude onima koji ih žele udomiti. Prebiranje po naslovima je tako nikad lakši posao. Građani kažu kako je besplatnu knjigu lako izabrati. Uzimali su 5-6, a neki i po tridesetak… piše na portalu Dnevnik.hr

Kopali su građani po hrvatskoj ili svjetskoj književnosti, po slikovnicama ili stručnoj literaturi. Čudno im je da se praktički nove knjige dijele, ali smatraju da je to dobro za Hrvate, a dolazit će, kažu, svaki dan jer svakoga dana neki novi naslov nađe se na stolovima.

Pa kako ne bi završili u starom papiru, pazinska je knjižnica pozvala sve ljubitelje pisanog slova da izaberu nešto za svoje police.

"Gradska knjižnica Pazin provela je reviziju svog fonda, izlučila knjige koje imamo u više primjeraka, knjige koje su nam možda zastarjele za naš fond, fondu je potrebno stalno pročišćavanje i stvaranje mjesta za nove. Ono što bi nama bilo najtužnije je da zaista sve te knjige završe u stari papir", istaknula je ravnateljica Iva Ciceran u prilogu Nove TV.

A taj stari papir, sve radije se čita. Po posljednjim istraživanjima čitanost u Hrvatskoj je porasla za sedam posto, što znači da je 49 posto Hrvata pročitalo barem jednu knjigu u posljednjih godinu dana. I to, još uvijek, draža je Hrvatima, ona u klasičnom obliku.

"Klasična knjiga još uvijek vodi prema toj digitalnom knjigom, mislim da je to možda jer ljudi vole miris knjige i težinu knjige, osjećaj okretanja stranica", dodaje booktuberica Katarina Radetić.

Sudeći po onome što biraju s polica, objašnjava Andrea Pavlović iz knjižnice, vole i opuštaju ih krimići, krim-serijali, posebno skandinavske zemlje, valjda ih ta tematika posebno opušta, a posebno jer upoznaju neki drugi svijet u koji je najlakše zaroniti knjigom i zato od najmanjih nogu treba odgajati, kažu, one koji će popraviti statistiku čitanosti.

"Možda su počeci kad roditelj počne čitati svojem djetetu i to redovno čita pred spavanje, a onda se to nastavlja i dalje kad djeca vide i da roditelji čitaju da im knjiga nije strana", zaključila je ravnateljica čitaonice u Puli Nela Načinović.

I to čitaju možda baš neka od tih otpisanih djela.

Kalendar

Komentari