Elvis Berton izložbom proslavio dvadesetu obljetnicu prve samostalne izložbe

Izložba će biti otvorena do 16. listopada 2020. godine

Kultura

U organizaciji Muzeja Grada Pazina, jučer je u dvorištu pazinskog Kaštela otvorena samostalna izložba Elvisa Bertona 'Clean Up After Your Dog' kojom je ovaj osebujni pazinski likovni umjetnik obilježio dva desetljeća priznatog umjetničkog djelovanja, odnosno 20. obljetnicu prve samostalne izložbe, također održane u Muzeju Grada Pazina 2000. godine.

Ovom obljetničkom izložbom Berton reagira na stanje u društvu predstavljajući tri efektna slikarska ciklusa – Gola stabla, Limuni i Cvijeće te dvije instalacije – Kameno cvijeće i Vrt, koji su u cjelinu povezani pločama (slikama) s natpisom Clean Up After Your Dog. Kako sam umjetnik ističe, gospodarski i politički skandali, senzacionalizam medija, malograđanština, ekološka zagađenja i ostale katastrofe suvremenog društva naveli su ga na stvaranje utopijskog, eskapističkog vrta - mjesta fizičke i psihičke izoliranosti, u kojemu nije poželjno za sobom ostavljati „prljavštine“ bilo koje vrste te koji, istovremeno, asocira i apelira na važnost stvaranja i održavanja ljepšeg mjesta za (su)život.U dvorištu Kaštela su posjetiteljima, koji su se okupili u ograničenom broju uz poštovanje mjera zaštite zbog pandemije koronavirusa, autorov opus predstavile ravnateljica gradskog Muzeja Maja Zidarić Pilat, koja je i kustosica ove izložbe, te Marija Ivetić, muzejska savjetnica u mirovini koja je bila kustosica spomenute prve Bertonove izložbe.


Prigodnim riječima posjetiteljima se obratio i sam autor te gradonačelnik Renato Krulčić koji je i otvorio izložbu postavljenu u izložbenim prostorima Muzeja Grada Pazina. Umjetnik nam ovom izložbom svojim izravnim očišćenim likovnim jezikom upućuje svoju živopisnu reakciju na anomalije suvremenog društva.  Izložba će biti otvorena do 16. listopada 2020. godine.

Kalendar

Komentari