Elvis Berton stvara „pomaknutu“ umjetnost, umjetnost izvan ustaljenih okvira

Elvis Berton

Kultura

Slikar Elvis Berton koji živi i radi u Katunu Trviškom već duže vrijeme svojim djelom pobuđuje zanimanje likovnih stručnjaka, kustosa i likovne publike.

Slikar Elvis Berton koji živi i radi u Katunu Trviškom već duže vrijeme svojim djelom pobuđuje zanimanje likovnih stručnjaka, kustosa i likovne publike.

Izložba "Hvatači snova" održana koncem lanjske godine u MSU u Zagrebu potvrdila je njegovo mjesto među vodećim likovnim umjetnicima u Hrvatskoj. "Hvatači snova" bila je izložba koja je obuhvaćala presjek suvremene umjetničke marginalne – autsajderske i „art brut“ scene iz Hrvatske i Srbije.

Radi se projektu koji je označio početak razvoja suradnje likovne marginalne scene zemalja regije i istočne Europe. Pri tomu „marginalnu likovnu scenu“ ne treba shvatiti kao nekakvu sporednu likovnu scenu, već kao umjetnost koja djeluje na marginama, rubovima suvremene likovne scene, kao „pomaknutu“ umjetnost koja djeluje na samo rubu uz, ali izvan ustaljenih okvira likovne umjetnosti.

Na ovoj je izložbi koju je postavila kustosica Daniela Bilopavlović Bedenik, Berton predstavljen slikama iz ciklusa „Beštije i „Ptice“. Posebno su zanimanje pobudile slike iz ciklusa „Beštije“ koje su, kaže Berton, nastale inspirirane stanjem u društvu, koje je nažalost takovo kakvo jest, degenerično. „To je moja reakcija na to i to je kustosica prepoznala i izložila“, ističe Berton, dodajući kako je posebnu pozornost pobudila slika „Ni gušter, ni bik ni mačka“.

Predstavljanje u MSU

Nakon svega, izložba je zatvorena koncem lanjske godine, Berton ne krije zadovoljstvo uspjehom koje je polučilo njegovo predstavljanje u MSU. Iako je za njim mnogo izložbi, još uvijek osluškuje reakcije publike i sa zanimanjem prati reakcije promatrača. U početku je to bilo uzbudljivo iščekivanje, sada su to očekivanja za koja često dobiva potvrdu pretpostavki. 

Međutim, naša pretpostavka da ćemo u Bertonovom ateljeu pronaći mnoštvo slika s neobičnim bićima nije se ostvarila. Nasuprot tomu atelje sav pršti bojama na slikama s geometrijskim oblicima.

Faze nastaju spontano

Kako se to dogodilo, kako to da je sada pozornost s animalnih formi, ptica i raznih bajkovitih animalnih stvorenja usmjerena prema geometriji?
„To je bila jedna faza koja je kao i sve moje faze nastala spontano. Jednostavno nemam ništa više reći vezano uz ptice. Tako stvaram, otvori mi se neka faza i kad više nemam potrebe izražavati se na taj način za mene je taj ciklus gotov. Sada sam prešao u geometriju i to se kod mene uvijek događa spontano. Međutim, nije to čista geometrija, zapravo radi se o spoju geometrije i figuracije“ kaže Berton i pokazuje mi sliku na štafelaju koju je nazvao „Traženje“. Radi se o geometrijskim oblicima povezanim s rukama kao elementom figuracije.

To je sada potpuno novo u ovom ciklusu. Kako se rodila ta ideja?
„Traženje. Traženje neke osobe, prave osobe u životu, imaš tu puno ruku išćeš, išćeš i ne nalaziš na pravu ruku, nema te osobe, ne nalaziš je“, odgovara Berton.

Promatrajući sve te slike u ateljeu može se zamijetiti nekakva nit koja povezuje cjelokupno djelo Elvisa Bertona. „Radim u ciklusima i nikada neki ciklus ne završavam i gotovo. Već uvijek u sljedećem ciklusu zadržavam neke elemente koji se nadovezuju na prethodni ciklus. Ne radim oštre rezove, već nekako spontano u novi ciklus implementiram neke iz ranijeg ciklusa poznate elemente.“ 

Stvaralaštvo Elvisa Bertona je upravo u novoj fazi koja osim zanimljivog spoja geometrije s figuracijom donosi i drugačiju paletu živih, intenzivnijih boja, toplijih tonova.

Ove, nove slike još nisu bile izložene, ali ih autor redovito predstavlja na društvenim mrežama. Osim na slikama Berton ovih dana radi na pripremama za natječaje za izložbe u idućoj godini. Stoga vjeruje da će na proljeće publika moći uživati u njegovim novim slikama. Nakon posjeta njegovom ateljeu u to nimalo ne dvojim. (Mirjan RIMANIĆ)

Kalendar

Komentari