Krulčić na svečanoj sjednici: Krulčić: Predvodnici smo demografskog rasta u Hrvatskoj

Pazinski gradonačelnik Renato Krulčić

Vijesti

U koncertnoj dvorani pazinskog Spomen doma 13. rujna održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Pazina posvećena 77. godišnjici pazinskih odluka o sjedinjenju Istre s domovinom. Neposredno prije početka sjednice delegacija Grada Pazina položila je vijenac na spomen ploču zgrade u kojoj su donijete povijesne odluke o sjedinjenju Istre s maticom Hrvatskom, a u spomen na sve žrtve rata položen je vijenac i zapaljene su svijeće na središnjem križu gradskog groblja Moj mir.

Zbog posebnih epidemioloških uvjeta i poštivanje epidemioloških mjera svečana sjednica bila je nešto kraća nego inače, a vodio ju je predsjednik Gradskog vijeća Davor Sloković. Među uzvanicima bili su i saborski zastupnici Katarina Nemet, Marin Lerotić i Marin Miletić te novoizabrani predsjednik Saveza udruga antifašista Istarske županije Branko Oplanić.

Nakon kratkih pozdravnih govora pozvanih uzvanika Milana Antolovića, predsjednika udruge antifašista i antifašističkih boraca Pazina, Fabrizia Radina koji obnaša dužnost župana Istarske županije, kao i Ivana Bubića, državnog tajnika središnjeg državnog ureda za središnji javnu nabavu, izaslanika Predsjednika Vlade i Predsjednika Sabora, nazočnima se obratio gradonačelnik Grada Pazina Renato Krulčić.

Održati sjećanje na sve koji su doprinijeli oslobođenju Istre

Krulčić je podsjetio na važnost održavanja kulture sjećanja na slobodarsku prošlost Istre i svih onih, umrlih i živih, koji su doprinijeli oslobođenju Istre i priključenju matici zemlji. Usprkos globalnoj pandemiji koronavirusa, fizičkom distanciranju, ograničavanju kretanja, samoizolaciji, naporima u sprečavanju zaraze, na području Grada ove godine ipak uspješno je realizirano niz značajnih investicija. U tom smislu, dovršeni su 8,2 milijuna kuna vrijedni radovi na rekonstrukciji i dogradnji dječjeg vrtića sufinancirani europskim sredstvima i 1. rujna naši predškolci ušli su u nove prostore.

Važno je napomenuti da, prema zadnjim podacima Državnog Zavoda za statistiku Grad Pazin predvodnik je demografskog rasta u Istri i nalazi se među top 10 gradova u Hrvatskoj s pozitivnim prirodnim prirastom, odnosno bilježi veći broj novorođenih u odnosu na umrle. Inače, u kontekstu poticanja pozitivnih demografskih trendova Grad Pazin pruža sustavnu financijsku podršku obiteljima kroz razne aktivnosti kao na primjer jednokratne naknade za novorođeno dijete, dodjela naknada za troškove boravka djeteta u vrtiću i poticanje privatnih inicijativa u predškolskom odgoju kroz sufinanciranje stručnog osposobljavanja za dadilje i sufinanciranje boravka djece u obrtima za dadilje.

Uz brigu o najmlađima tu je i kapitalni projekt izgradnje doma za starije koji se uspješno nalazi u drugoj fazi projekta. Dobivena je građevinska dozvola, te se do kraja rujna očekuje raspisivanje javne nabave za izvođača radova. Izgradnjom doma osigurat će se institucionalna skrb za 52 korisnika i još za 30 korisnika poludnevnog boravka.

U cilju potpore poduzetnicima uređen je i opremljen Poduzetnički inkubator PazinUP, za što su Gradu Pazinu iz Europskog fonda za regionalni razvoj odobrena bespovratna sredstva u visini 2,8 milijuna kuna. Poduzetnicima se osim povoljnog zakupa poslovnih prostora nudi najam opremljene multifunkcionalne dvorane te savjetodavne usluge Razvojne agencije Srce Istre koja je ujedno i upravitelj inkubatora.

Potrebno je spomenuti da Grad Pazin kontinuirano ulaže u programe odgoja i obrazovanja iznad državnog standarda. Osim titule najboljeg Grada za obrazovanje i demografiju u zemlji, Grad je nositelj raznih projekta kojima se financira: rad  pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju u okviru projekta INkluzivne škole 5+ , financira se usluga produženog boravka, sufinancira se školska marenda, isplaćuju se stipendije za učenike i studente, a izrađena je projektna dokumentacija za rekonstrukciju dječjeg odmarališta Špadići blizu Poreča. Uz to, ove godine očekuje se završetak radova na 2,7 mil. kuna vrijednom projektu izgradnje pomoćnog nogometnog igrališta.

Najveći iskorak je svakako napravljen u segmentu održivog gospodarenja otpadom. U proteklih je 5 godina u segment održivog gospodarenja otpadom uložilo se preko 28 milijuna kuna što gradskog što europskog novca. Na području Grada otpad se ne odlaže, a prvi u Istri sanirali su sva svoja bivša odlagališta otpada.

Sanacija odlagališta civilizacijski doseg

Zatvaranje i sanacija odlagališta na našem području nije samo civilizacijski doseg od iznimne važnosti za lokalnu zajednicu, nego i bitan faktor u osmišljavanju atraktivnih turističkih doživljaja za Grad, koji se sve više razvija kao EKO-turistička destinacija s ciljem očuvanja biološke i kulturne raznolikosti, lokalne eno-gastronomije te jačanja poljoprivrede i poduzetništva, istaknuo je Krulčić.

Nedavno je krenula realizacija projekta modernizacije javne rasvjete i zamjena dotrajalih rasvjetnih tijela, sustavno se radi na modernizaciji sustava javne odvodnje kroz EU projekt aglomeracije EU PAZIN-Središnja Istra, a u gradu je postavljeno glavno čvorište super brzog interneta dio projekta RUNE. Uz to, u izgradnji je dionica ceste Rogovići – Križ Linadarski, zapravo obilaznica Pazina, koja će biti gotova iduće godine. U sklopu radova na toj cesti izgradit će se pristupna cesta za nekadašnji vojni poligon Lindar, a S BINA Istrom i tvrtkom Bouygues dogovorena je sanacija cesta koje su oštećene prigodom gradnje drugog traka Istarskog cestovnog ipsilona.

2020. zasigurno ostati zapamćena kao godina početka globalne epidemije bolesti COVID-19, a čije će posljedice tek biti vidljive u narednom razdoblju u svim segmentima života. No, Grad Pazin s općinama Pazinštine i dalje će u koordinaciji s lokalnim stožerom tražiti najbolja moguća rješenjima u cilju zaštite zdravlja i dobrobiti građana. Naime, rezultat sustavnog rada Stožera leži upravo u vrlo malom broju zaraženih osoba u gradu, a za što svakako treba zahvaliti odgovornim građanima koji su prepoznali da savjesnim postupanjem i poštivanjem epidemioloških mjera štite ne samo sebe već i svoju okolinu.

Istra se sjeća svih zala i žrtava koje je morala podnijeti za slobodu, a borbe koje su danas pred nama, borbe su za sigurniju budućnost, borbe za što bolje uvjete i kvalitetu života, za europski standard svih naših sugrađana, od naših najmlađih do onih najstarijih, za poticanje obrazovanja, mladog poduzetništva, za napredak gospodarstva, za čišći okoliš, u konačnici za održivi rast i razvoj naše zajednice, zaključio je Krulčić.

Kalendar

Komentari