Grad Pazin, općine Pazinštine i Istarska županija protiv ukidanja učeničkih željezničkih linija

Koristeći istarski željeznički putnički prijevoz svakodnevno se u škole preveze oko 200-tinjak djece

Vijesti

Istarska županija, Grad Pazin i općine Pazinštine odlučno su protiv prijedloga V. izmjena voznog reda i ukidanja linija Hrvatskih željeznica u Istri, pogotovo onih koje prevoze učenike i povezuju Istru s Rijekom, sukus je to jučerašnjeg sastanka održanog u Velikoj vijećnici zgrade gradske uprave. Na sastanku su prisustvovali predstavnici Grada Pazina, Istarske županije, Općine Cerovlje te tvrtke Hrvatske željeznice – Putnički promet.

Koristeći istarski željeznički putnički prijevoz svakodnevno se u škole preveze oko 200-tinjak djece

Gradonačelnik Grada Pazina Renato Krulčić u samom uvodu je naveo kako Gradu Pazinu i okolnim općinama dnevno boravi oko 2.750 djece i učenika te kako je cilj Grada Pazina osigurati kvalitetan prijevoz učenika odnosno dolazak i odlazak djece iz školskih ustanova. Istaknuo je kako se koristeći istarski željeznički putnički prijevoz svakodnevno preveze oko 200-tinjak, od toga 19 djece u Osnovnu školu Vladimir Nazor Pazin – u Pazin i Lupoglav, te 65 učenika u Gimnaziju i strukovnu školu Jurja Dobrile Pazin i u Pazinski kolegij klasične gimnazije, kojima je to jedina putnička veza. Uz njih, istaknu je i važnost linije  Pula-Lupoglav-Rijeka  zbog studenata koji se obrazuju u Rijeci.Isto tako, istaknuo je kako prijedlog o ukidanju linija u vrijeme pandemije COVID-a 19 stvara dodatne probleme s obzirom da će srednje škole morati prilagoditi svoj rad novim uvjetima i raditi u dvije smjene. Osim toga, navodi kako su navedene linije osim za školsku djecu, važne i građanima koji putuju na zdravstvene preglede. Napomenuo je kako valja uvažavati i socijalni aspekt ukidanja linija koji bi mogao dovesti do daljnjih otpuštanja. Prijedlog Grada Pazina je da nema ukidanja linija koje prevoze učenike te održavanje veze s Rijekom na sadašnjoj razini.

Željeznička linija Pula – Zagreb mora i dalje postojati

Ana Mikuljan Franković, voditeljica Odsjeka za pomorstvo, promet i infrastrukturu Istarske županije naglasila je kako je izuzetno važno da se linije održe i nikako nije prihvatljivo da se linije ukidaju jer djeca trebaju doći na nastavu. Denis Kontošić, Viši savjetnik za ceste i cestovni promet Istarske županije, naveo je kako se već 5 godina daju prijedlozi u smislu povećanja broja putnika od strane Istarske županije, međutim od strane HŽ putničkog prometa u svo to vrijeme nije bilo odgovora. Istaknuo je važnost priključivanja na europsku mrežu vlakova. Naglasio je  kako željeznička linija Pula – Zagreb mora i dalje postojati, ne smije se ukidati. Istaknuo je kako se ne smije razmišljati o ukidanju voznih redova te napomenuo kako resorna ministarstva moraju donijeti odluku da državna tvrtka kao što je HŽ putnički promet dodatno ne komplicira postojeću krizu. Emil Daus, načelnik Općine Cerovlje, naglasio je kako ne podržava nikakvo ukidanje linija koja prevoze školsku djecu, podržava dodatne analize koje su u cilju očuvanja prijevoza školske djece.

Pregovori će se nastaviti, nakon što HŽ Putnički promet napravi detaljnu analizu nakon početka nove školske godine

Željko Tulić, voditelj HŽ Putnički promet regionalna jedinica Rijeka, obrazložio je kako je do Prijedloga smanjenja voznog reda došlo zbog smanjenja broja putnika u prethodnom razdoblju. Navodi kako je ovo samo Prijedlog, te da će se početkom školske godine napraviti dodatne analize o broju putnika po pojedinom vlaku te prodajnom mjestu / stajalištu. Naglasio je kako neće doći do otpuštanja radnika HŽ putničkog prometa. Ističe kako linija Lupoglav-Rijeka nije sufinancirana od strane Ministarstva te poziva svih da razmisle o rješavanju navedenog problem te da se nađe „zajednički jezik“ u vezi financiranja. Istaknuo je kako će od ponedjeljka prometovati svi vlakovi, osim popodnevnog autobusa na relaciji Lupoglav-Rijeka. Uz njega, ispred tvrtke HŽ – Putnički promet su na sastanku bili David Meštrović, Saša Rudan, Silvano Otočan, Josip Grabar i Marino Škrlj.
Na kraju sastanka zaključeno je kako će se pregovori nastaviti, nakon što HŽ Putnički promet napravi detaljnu analizu nakon početka nove školske godine.

Kalendar

Komentari