„Od piruna do polja: pensaj, poji, ne hitaj!“ ili kako spriječiti rasipanje hrane u pet koraka

Chefovi Deni Srdoč i Fabrizio Vežnaver u edukativnom videu „Od piruna do polja: pensaj, poji, ne hitaj!“ ili kako spriječiti rasipanje hrane u 5 koraka

Vijesti

U sklopu projekta „Od piruna do polja: pensaj, poji, ne hitaj!“ danas je na društvenim mrežama objavljen edukativni video na temu sprječavanja nastanka otpada od hrane i poticanja maksimalne iskoristivosti namirnica. Projekt je inače rezultat suradnje Grada Pazina, trgovačkog društva Usluga d.o.o. i AZRRI-Agencije za ruralni razvoj Istre d.o.o. i ima za cilj educirati javnost o racionalnom korištenju hrane kao resursa i održivom gospodarenju otpadom.

Svake nas godine iznova šokiraju brojke koje ukazuju na količinu hrane koja se baca. Svaki Hrvat u prosjeku baci 75 kilograma hrane godišnje, a kućanstva proizvedu više od polovice ukupnog otpada od hrane u EU.

Istraživanja pokazuju kako u Istarskoj županiji glavni krivac za nastanak otpada od hrane je prevelika količina pripremljenog obroka i prekomjerna kupovina namirnica. Ostatke od kuhanja Istrijani uglavnom koriste kako bi nahranili mačku i psa ili ih pojeli „dan poslije“. Iako kuhinjski otpad čini više od 30% ukupnog kućnog otpada, većina Istrijana ipak smatra da bacanje hrane negativno utječe na okoliš.

Odgovor na pitanje kako promijeniti loše navike i smanjiti otpad od hrane imaju voditelji projekta „Od piruna do polja: pensaj, poji, ne hitaj!“ i autori edukativnog videa iz Pazina.

Kada smo započeli ovaj projekt nismo imali u planu produkciju edukativnog videa, međutim s obzirom na epidemiološku situaciju u zemlji i na poluotoku shvatili smo da se trebamo prilagoditi novonastaloj situaciji.

Event koji je bio planiran kao interaktivni „live cooking show“ na glavnom pazinskom trgu „spakirali“ smo u video format koji možda neće imati mirise i okuse tek pripremljenog obroka ali će zauzvrat biti dostupan svima onima koje zanima kako maksimalno iskoristiti namirnice i spriječiti rasipanje hrane.

Kroz 5 jednostavnih koraka s naglaskom na važnost planiranja kupovine, pripreme i čuvanja namirnica, njihove konzervacije i zbrinjavanja ostataka, video prati pripremu jednog ribljeg i jednog mesnog jelovnika dvaju poznatih šefova kuhinje, i to najmlađeg chefa s Michelinovom zvjezdicom u Hrvata Denija Srdoča i Fabrizija Vežnavera, vodećeg istarskog chefa i vlasnika restorana „Pergola“.

Video uradak sniman je u didaktičkoj kuhinji Edukacijskog gastronomskog centra Istre na Gortanovom brijegu u Pazinu, koji inače djeluje kao platforma za valorizaciju istarske gastronomije i za centar edukaciju u turističko-ugostiteljskom sektoru.

Video je dostupan na Facebook stranicama Grada Pazina i slobodan za dijeljenje, kao i recepti svih pripremljena jela, s količinama namirnica i postupkom pripreme.

Kalendar

Komentari