Šestu godinu zaredom Gradu Pazinu petica za transparentnost proračuna

Vijesti

Na 6. predstavljanju rezultata istraživanja „Transparentnost proračuna lokalnih jedinica“, u srijedu 1.  srpnja  2020. u Zagrebu, Institut za javne financije ocijenio je Grad Pazin najvišom mogućom ocjenom te je uručio gradonačelniku Renatu Krulčiću priznanje za transparentnost proračuna.

Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive proračunske informacije. Na temelju njih, građani se mogu angažirati i utjecati na efikasnost prikupljanja i trošenja proračunskih sredstava, odgovornost Vlade i vlasti lokalnih jedinica, te na smanjenje mogućih koruptivnih radnji.

Pazin ocijenjen najvišom mogućom ocjenom

Gradonačelnik Krulčić naglasio je kako transparentnost proračuna uz izravno uključivanje građana u donošenje proračunskih odluka pridonosi osjećaju zajedničkog vlasništva i jača povjerenje u javne politike.

Transparentnost je mjerena brojem objavljenih ključnih proračunskih dokumenata na mrežnim stranicama lokalnih jedinica u razdoblju studeni 2019. – travanj 2020. To su: godišnje izvršenje proračuna za 2018.; polugodišnje izvršenje proračuna za 2019.; prijedlog proračuna za 2020.; izglasani proračun za 2020. i proračun za građane za 2020. Budući da se promatra dostupnost pet proračunskih dokumenata, razina transparentnosti može se kretati od 0 do 5.

Grad Pazin je u svim dosadašnjim ciklusima objavio svih pet dokumenata i ove je godine, šesti put za redom, ocijenjen najvišom mogućom ocjenom.

„Pazi(n) proračun!“

Inače, Grad Pazin je među pionirima participativnog budžetiranja u Hrvatskoj i već sedam godina uspješno provodi projekt „Pazi(n) proračun!“ putem kojeg građani ostvaruju pravo sudjelovanja u donošenju odluka o raspodjeli sredstava iz gradskog proračuna.

Od početka provedbe projekta 2014. do danas, građani su predložili ukupno 666 komunalnih akcija, na javnim je raspravama prisustvovalo ukupno 1.141 građana, a glasanjem o pristiglim prijedlozima realizirano je 178 malih komunalnih akcija vrijednih preko 3,1 mil. kn.

Istraživanje možete pogledati na sljedećem linku: https://www.ijf.hr/upload/files/file/newsletter/119.pdf
(Izvor:Pazin.hr)

Kalendar

Komentari