Kako je glasao Pazin? Analiza mikropodataka prema biračkim mjestima

Na stranicama Državnog izbornog povjerenstva objavljeni su mikropodaci glasanja prema biračkim mjestima

Politika

Nakon slegnutih dojmova i trijumfa HDZ-a i Andreja Plenkovića na izborima dva dana iza izbora na stranicama Državnog izbornog povjerenstva objavljeni su i mikropodaci glasanja prema biračkim mjestima.

Često je mikrolokalni pogled vrlo zanimljiv i otkriva razlike koje znaju biti vrlo drugačije od ulice do ulice u gradskim biralištima te od sela do sela.

Odaziv iznad prosjeka osme izborne jedinice

Krenimo redom od samog odaziva koji je iznosio 46.7 postotaka, što je u skladu s državnim prosjekom i iznad je prosjeka u osmoj izbornoj jedinici, a ovi izbori koji su se odvijali u izvanrednim okolnostima imali su zapravo vrlo nisku izlaznost.

Kad bi se za ulazak u Sabor gledalo samo područje Grada Pazina, tada bi 8 mandata zauzela Restart koalicija, tri bi pripala HDZ-u te po jedan platformi Možemo!, Pametno i Mostu.

Dausu 521 preferencijalni glas

Polovica glasova otišla je usprkos tome Restart koaliciji - njih 1.575 ili čak 47.8 posto od čega su najviše brk omastili cerovljanski općinski načelnik Emil Daus s 521 preferencijalnim glasom i Bernardićev oponent Peđa Grbin s 324 glasa te mogući novi predsjednik socijaldemokrata, koji je zasjao i s najviše SDP-ovih preferencijalnih glasova.

Druga po jačini opcija je bila HDZ koja je osvojila 598 glasova ili svaki peti glas (18.1 posto), pri čemu je najdugovječniji pazinski političar Ivan Bubić osvojio 196 glasova, a supetarska uzdanica Monika Udovičić i sadašnja pomoćnica ministra turizma tek njih 57.


Ispred nje su preferencijalne glasove osvojili sadašnji ministar prometa Oleg Butković - 90 i Anton Kliman -70. Treća po redu snaga u Pazinu je bila zeleno-lijeva opcija Možemo!, koja je osvojila 7.7 posto glasova ili 254 glasa, a zanimljivo je da je u odnosu na Moniku Udovičić, kandidatkinja Radničke fronte Katarina Peović dobila duplo više preferencijalnih glasova - 115. četvrta po redu opcija u Pazinu je bila koalicija stranaka predvođena opcijom Pametno koja je osvojila 6.2 posto glasova, a na njoj je veliki broj glasova osvojio pazinski IT-ijevac Ivan Guštin - njih 110.


Zanimljivo, ukupan broj glasova koje je dobio preferencijalno u izbornoj jedinici je 432 te je time drugoplasirani u osmoj izbornoj jedinici na toj listi. pet glasova manje (točno 200) dobio je Most, a najviše glasova dobio je nositelj liste riječki vjeroučitelj Marin Miletić - 98. ostale liste dobile su manje od 5 posto glasova, iako su pojedinci poput Ivana Pernara iz Živog zida dobili dosta preferencijalnih glasova - Pernar 75, čime je i on nadmašio Udovičićku, te Carla Konta iz Domovinskog pokreta s 56 preferencijalnih glasova.

Restart najviše u Kršikli, na Dubravici i na Dršćevki

Restart koalicija najviše je glasova dobila u Krškli - plebiscitarnih 62.9 posto, a dobre je rezultate mala i u "gradskim" biračkim mjestima na Dubravici - 58.8 te na Dršćevci - 55.1 posto glasova.

Zanimljivo samo susjedne ulice - Rašanova, te dio Pazina od Trga slobode prema Muntriljskoj je za desetak posto glasova dao manje - 46.8, a Buraj je dao još manje glasova SDP-ovoj koalicij - 40.4. Očekivano, najmanje glasova je "crvena" koalicija dobila u Trvižu - 38 posto.

HDZ najviše dobio u Zabrežanima i Trvižu

U skladu s time HDZ je najviše glasova dobio u Trvižu - 26.1 posto, a još više u Zabrežanima - 26.9, koji su najbliže pazinsko naselje utvrdi ove stranke u Istri - Svetom Petru u Šumi.

Najmanje je glasova dobio u Kašćergi - tek 9.8 posto, koja je pak samo šest kilometara udaljena od Trviža. HDZ je slabo prošao i na Dubravici s 12.4 postotaka.

Možemo najbolje prošao u Zamasku i na Dršćevki

Platforma Možemo! najviše je glasova dobila u najudaljenijem biračkom mjestu - Zamasku 12.9 posto, a Dršćevka (10.7 posto) i Centar (11.9 posto) su pokazali senzibilitet za ovu opciju, a nijedan glas ovoj opcije nije došao iz dislociranih biračkih mjesta u Grdoselu i Kršikli.Škoro najviše dobio u Trvižu i na Novom naselju

Pametno Ivana Guština najviše je dobilo glasova na novootvorenom biračkom mjestu na benzinskoj postaji Etradex u kojoj glasaju birači s područja Stancije Pataj i Maršeti te okolnih naselja i očekivano na Dubravici.

Na Etradexu je dobio 9.5 posto, a na Dubravici 8.8 posto. Most je najbolje prošao u Trvižu (9.9 posto), Bermu (8.7 posto) te Buraju (8.4 posto). Antisistemski Živi zid je najviše glasova dobio u Trvižu (6.6 posto) te na Buraju (5.8 posto).

Škorin Domovinski pokret sveukupno je dobio tek 3.7 posto glasova, od čega se Trviž pokazao kao specifičnim mjestom gdje je ta lista dobila 6.2 posto, te na Novom naselju s 4.5 posto.

Lijevo, lijevo, ljevije

Nakon analize svih ovih brojki i specifičnosti možemo zaključiti kako se dvije trećine stanovnika pazinske kotline na političkom spektru nalazi lijevo od centra, a velik broj glasova Katarini Peović govori dase taj spektar rasteže do krajnjih lijevih pozicija.

Kalendar