Šanse su im male: Šestoro veličanstvenih u borbi za saborske fotelje

Politika

Nakon objava lista od strane Državnog izbornog povjerenstva s područja Pazinštine, šestero je kandidata koje će stanovnici središnje Istre moći zaokružiti kao kandidate na neizvjesnim parlamentarnim izborima koji su pred nama.

Na listi koja će dobiti vjerovatno najviše glasova nalazi se cerovljanski načelnik Emil Daus, na 12. mjestu, a o njegovim izglednim šansama da zagrije saborske klupe pisali smo ovdje.

HDZ, ima čak dvoje ljudi iz središnje Istre, oboje trenutnih državnih dužnosnika. Na osmom mjestu se nalazi Supetarka Monika Udovičić, sadašnja pomoćnica ministra turizma i kandidatkinja za istarsku županicu. Na posljednjem – 14. mjestu se nalazi višestruki kandidat za mjesto gradonačelnika Pazina te sadašnji državni tajnik u Središnjem državnom uredu za središnju javnu nabavu, Ivan Bubić. Iako je teško moguće da će osvojiti dovoljno glasova za direktan ulaz u Sabor, moguće je da uhvate mjesto u naknadnom miješanju karata nakon izbora.

Ivan Guštin najviše rangirani kandidat koalicije Pametno, Fokus i Stranke s imenom i prezimenom

Zanimljivo je da je najviše rangirani na listama pazinski poduzetnik i informatičar Ivan Guštin, koji je zauzeo drugo mjesto na koalicijskoj listi stranaka Pametno, Fokus i Stranke s imenom i prezimenom. Iako je jednom dnevnom listu bilo najava da se računa i na kandidaturu žminjskog načelnika Željka Plavčića, lista ove koalicije osvanula je bez njegovog imena i prezimena.

Kazimir Zović na petom mjestu HNS-a

Nekadašnja pazinska Općinska državna odvjetnica Davorka Smoković peta je na listi Domovinskog pokret Miroslava Škore. Izgleda da je peto mjesto rezervirano za kandidate s područja Pazinštine jer je tako Kazimir Zović, inače gračaški oporbeni vijećnik, na listi HNS-a, kao i žminjski oporbeni vijećnik i kandidat za načelnika općine Sanjin Stanić, koji je na listi Mosta.

Većini kandidata šanse za direktan ulazak u Sabor izrazito male

Velik je broj lista – njih čak 20, za 14 zastupničkih mjesta, a šanse za ulazak većine kandidata su izrazito male. Na zadnjim je izborima Emil Daus, kao jedini kandidat s Pazinštine, ušao u Sabor u „drugom poluvremenu“, zamijenivši Borisa Miletića. Tada je 6 zastupničkih mandata pripalo Narodnoj koaliciji (SDP, HNS, HSS i HSU), po troje IDS-u i HDZ-u, te po jedan Marinu Škiboli – tada na listi Živog Zida i Ines Strenji Linić, na listi Mosta.

(Državno izborno povjerenstvo objavilo je pravovaljane liste za izbor zastupnika u Hrvatski sabor u VIII. izbornoj jedinici. Za 14 mandata u istarsko-riječkoj izbornoj jedinici natječe se čak 280 kandidata na 20 listi. Tko je na kojoj listi možete pogledati OVDJE)

 

Kalendar