Predstavljena inicijativna lokalna grupa političke platforme možemo! Pazin

Inicijativna lokalna grupa političke platforme Možemo! Pazin (Foto: Facebook)

Politika

Inicijativna lokalna grupa političke platforme Možemo! Pazin, predstavila se 4. travnja, objavom na društvenim mrežama.

Inicijativna lokalna grupa političke platforme Možemo! Pazin, predstavila se 4. travnja, objavom na društvenim mrežama.

"Mi smo grupa aktivnih građana i građanki koji žive u Pazinu (profesorice, poduzetnici, obrtnice, kulturnjaci, radnici, učenice), koji_e dijelimo slične vrijednosti i koje smo prepoznali u Političkoj platformi Možemo!. To je pokret nove politike, jedine dugoročno održive: proaktivne, odgovorne i poštene, okrenute prema čovjeku, društvu i okolišu", navode u početku svoje objave.

Kako stoji u tekstu objave, koordinatorica inicijativne grupe je Suzana Jašić (dipl. politologinja, aktivistkinja i obrtnica), ujedno i jedna od inicijatorica Platforme Možemo! na nacionalnoj razini, najaktivnija vijećnica u proteklom sazivu Gradskoga vijeća, a članovi i članice inicijativne grupe, između ostalih, su i: Dragan Družeta (građevinski poduzetnik i aktivist), Enna Peroš (prof. informatike i sportašica), Jelena Pacijent (informatičarka i obrtnica), Goran Farkaš (glazbenik i ekološki aktivist), Marina Udovičić (maturantica pazinske gimnazije i aktivistkinja), Iva Bakarčić (komercijalistkinja, poduzetnica), Nikša Peroš (radnik i glazbenik), Dunja Pejić (mag. turizma i kulturne industrije, poduzetnica).
Tijekom posljednjih tjedana iskazana nam je podrška velikog broja ljudi te poručujemo kako je Pazin spreman na promjene, navode.

"Nezadovoljni i nezadovoljne smo stanjem u gradu koji je nekad živio punim plućima i koji se nije bojao biti drukčijim. U gradu vlada apatija, nezadovoljstvo, pa i strah od javnog izražavanja stava ili nezadovoljstva. Ne zna se na koji se način donose odluke o projektima, ni kako oni izgledaju, a javnost se uključuje samo formalno, bez stvarne želje da se s građanima i građankama komunicira, raspravlja i dogovara.

Primjer takve politike, navode iz Možemo! Pazin, je Šetalište na kojem se, prema projektu kojeg je Grad planirao kandidirati na EU fondove, kroz 60 riječi planira sječa svih 70 stabala, bez stručne analize i otklanjanja uzroka bolesnih stabala - a to je njihovo krivo održavanje. U prijevodu, mogu oni zamijeniti stabla i šetalište, ali ako se ne promijeni način rada, sve će biti isto i gore.

Iz pazinskog Možemo! smatraju kako je grad pun “flastera”, ho-ruk projekata, i navode kako se "tako u 12. mjesecu 2020., dakle u godini pandemije i krize, odlučilo da su prioritet novi kafić i obnova Parka velikana, za što se najprije planiralo 3 milijuna kuna, a potom je u dva mjeseca projekt narastao na 4 milijuna kuna, koji će se uzeti iz gradskog proračuna. U isto vrijeme pada strop u zgradi Donjeg vrtića, što se pokušalo zataškati".

"Gradom se, dakle, upravlja netransparentno, daleko od očiju zainteresirane javnosti i bez dugoročne vizije, a projekti kojima se maskira takva politika razbuktavaju se u izbornoj godini kad bageri i pile rade samo za jednu stvar - reizbor onih koji su doveli do takvog stanja kako bi i dalje vladali Gradom i gradskim tvrtkama, kroz političku stranku koja vedri, oblači, štiti i kažnjava. Stoga je Grad i gradske tvrtke potrebno prozračiti kroz potpunu transparentost, stručnost i odgovornost spram građana, korisnika i javnosti", ističu.

Rješenja koja će ponuditi kroz program koji izrađuju, navode, bit će usmjerena na promjenu modela upravljanja gradom i na razvojne politike koje će društveno, gospodarski, urbanistički unaprijediti grad i kvalitetu života i okoliša.
"Možemo! Pazin je od jučer na društvenim mrežama Facebooku i Instagramu, a uskoro će biti izrađene i web stranice na kojima ćemo objaviti program i predstaviti naše kandidate i kandidatkinje", navode iz Možemo!.

Kalendar