In memoriam: Benvenuti i Jakobović su gradili temelje današnjeg vinarstva

Motovunština je danas, uz Bujštinu, najcjenjenija istarska vinska regija, a obitelj Benvenuti njihov najvažniji predstavnik (Foto: Facebook)

Ostalo

Iako ne manjka stvari koje su me uznemirivale protekle godine, kao što su briga za zdravlje bližnjih, opća nesigurnost koja je postala svakodnevica i u konačnici strah za budućnost i egzistenciju, jedna stvar koja me pogađa više od svega je što smrti dobrih ljudi prolaze nezamijećeno.

Inflacija odlazaka i istodobna restrikcija ljudskih kontakata učinile su da vijest o smrti prolazi kao samo još jedna od dnevnih vijesti, koju nakon jutarnje kave zaboravljamo. Kao da opterećenje brigama i strahovima empatiju prema drugima gura u drugi plan i kao da nam nedostaje vremena koje bismo odvojili za prisjećanje na djela onih koji su otišli. Tako su i nedavni odlasci dvojice prominentnih vinara protekli gotovo u tišini. 

U prosincu 2020., usred bujanja epidemijskih slučajeva, proglašavanja strogih mjera i posljedično osakaćenih blagdana te u konačnici uoči i nakon razarajućeg petrinjskog potresa, sprovodi dvojice zaslužnika prošli su kao u tajnosti. Riječ je o dva čovjeka koji su vinogorjima u kojima su ponikli dali novu vrijednost, koji su izgradili neke od temelja današnjeg vinarstva i zahvaljujući kojima danas deseci drugih vinara mogu uspješno hraniti svoje obitelji i prodavati vino diljem Hrvatske po boljim cijenama nego ikada prije. 

Obojica su pokazala što bi podneblja u kojima su ponikli mogla pružiti najkvalitetnije i u kojim sortama leži potencijal na njihovim rodnim grudama. Jedan dolazi iz Motovuna i zvao se Livio Benvenuti, a drugi iz Brodskog Stupnika i zvao se Ilija Zdravko Jakobović. 
Cjeloviti članak kojeg potpisuje Saša Špiranec možete pronaći na portalu Jutarnjeg lista.

Kalendar

Komentari