Tko je pazinski tenkist u kninskom Muzeju Oluje?

Fotografija Gorana Brumnića koja se nalazi u kninskom muzeju Oluje

Ostalo

Sjećanje na vojno-redarstvenu akciju Oluja, koje se tradicionalno obilježava 5. kolovoza, 2015. godine dobilo je svoj izraz kroz Muzej Oluje, otvorenom povodom 20. obljetnice te vojne akcije. Na stalnom postavu našao se je i jedan Pazinac, nastanjen u Rijeci. Radi se o Goranu Brumniću poznatijem kao Mexu koji je svoj ratni put proveo kao tenkist, a pri jednom od obavljanja svojih vojnih zadataka očito svojom fotogeničnošću zapeo prilikom akcije.

Sudjelovao u Bljesku i Oluji

Brumnić je svoj ratni put proveo na slavonsko-brodskom ratištu 1991-1992 godine kao dobrovoljac u 108. brodskoj brigadi. Nakon toga slijedi odlazak na ličko ratište 1994. godine, u elitnu 9. gardijsku brigadu. Sudjeluje u borbama kod Gospića, Otočca, Perušića i okolice, pod obroncima Velike i Male Kapele. Sudjeluje u Bljesku i Oluji na potezu Vrhovine - Plitvice - Udbina gdje izbija na državnu granicu kod Donjeg Lapca, te je vjerojatno tih dana i nastala poznata fotografija.

(Foto: Ivica Stavljenić)
Danas živi životom potpuno nevezanim za vojsku


Nakon Oluje slijedi dočasničko školovanje u Jatrebarskom, gdje stječe čin desetnika i odlazi iz Gospića za Benkovac, gdje je bio do kraja izlaska iz Hrvatske vojske, u kojoj je zaposlen do svibnja 2004. godine. Biva zaposlen u benkovačkoj vojarni, na obuci mladih vojnika i održavanju spreme profesionalnih vojnika, no napušta službu. Danas Brumnić živi u Rijeci, životom potpuno nevezanom za vojsku, gradeći kuće od prirodnih materijala (blata, dasaka, pijeska….) od Vrbovca, Karlovca, Varaždina, Rijeke, Zadra, Splita i drugdje. Uz to, drži edukacije u Vukomeriću, o ekološki održivoj gradnji kuće.

Kalendar

Komentari