Čistač ulica dobio otkaz pa mu Grad Rovinj dozvolio svirati na ulici

Denis Jedrejčić

Ostalo

On samo želi svirati harmoniku i zaraditi si nešto za život. Jer, nažalost, zbog korona-krize izgubio je posao kao pometač ulica u Rovinju u tamošnjoj komunalnoj tvrtki krajem travnja. Možda ga ponovno pozovu na posao, ako se situacija poboljša, ali do tada mora nekako zaraditi za kruh. A odlučio je zarađivati harmonikom. Međutim, i tu je nastao problem jer u Rovinju može svirati na ulici samo dva sata dnevno, i to samo na određenim lokacijama, piše Jutarnji.

Priča je to mladog Pazinjana Denisa Jedrejčića koji u narodnoj istarskoj nošnji svira harmoniku na ulicama ovog turističkog bisera, ali zbog toga navlači na sebe bijes mnogih. Naime, Denis je lani doživio velike neugodnosti usred ljeta dok je svirao svoju harmoniku u najprometnijoj trgovačkoj ulici Carreri. Sukobljavao se s ovdašnjim trgovcima koji su ga optuživali da im tjera klijente... Ove mu je godine još gore jer više nema stalnog posla, a harmonikom dva sata dnevno na ulici teško da će zaraditi za život. Otišao je u Poreč po dozvolu za sviranje, ali veli da njegov zahtjev nisu primili. - Ostao sam zbog posla zbog korone i sada moram nekako preživjeti. Harmonika je moja velika ljubav i želim se samo time baviti. Počeo sam ju svirati prije tri godina i sviram istarske pjesme. Nekima se to nije sviđalo pa su me tjerali. Micao sam se po cijelom gradu, ali uvijek nekome smeta, požalio nam se ovaj Pazinjan čija glazba očito nije svima draga. No, on se trudi biti bolji i na svoj način promovirati istarsku tradiciju, veli nam. Priča nam svoju priču na pulskoj tržnici gdje nam je zasvirao nekoliko svojih pjesama, piše Jutarnji.

- Problem je što su me stalno šikanirali i što nigdje nisam na kraju smio svirati. Zašto bih bio u drugačijem položaju u odnosu na one svirače koji dolaze u Rovinj tko zna od kuda? Ja sam tu domaći i sviram naše domaće istarske pjesme. Zašto to nekome smeta, pita se nezaposleni ulični svirač kojemu i usred ljetne žege nije problem obući toplu istarsku narodnu nošnju i s teškom harmonikom svirati nasred ulice. Veli da je na početku imao veliku podršku gradske vlasti kada se sukobio s tamošnjim trgovcima, ali se sada osjeća da su mu puno toga uskratili.

Djelatnici rovinjske gradske uprave znaju za njegovu priču i žao im je što mu se to događa. No, nažalost, njegovo je sviranje izazvalo remećenje javnog reda i mira. To je ono što ih najviše muči iako mu žele pomoći. - Ovaj mjesec smo mu dali dozvolu da može svirati sva sata dnevno ispred Komunalnog servisa, a namjeravamo mu tu dozvolu i dalje produžavati. To neće biti nikakav problem. Vjerojatno ćemo mu u srpnju dozvoliti i da svira na ulici i duže od dva sata. Sada smo mu omogućili da na ulici svira bez ikakve naknade, poručili su iz rovinjskog odjela za komunalno gospodarstvo, donosi Jutarnji. U videu u nastavku poslušajte Jedrejčićev nastup i izjavu danu na sajmu u Labinu.

Kalendar

Komentari