Odlazak pazinsko-riječkog pisca Željka Maurovića

Željko Maurović

Kultura

U Rijeci, gradu u kojem je živio posljednjih desetljeća umro je pisac Željko Maurović, koji je rođen u Pazinu 1948. godine, kojemu je posvetio brojne priče, zapise, urbane legende te druge zanimljive tekstove. 
Maurović je nakon završetka pazinske gimnazije diplomirao filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Predavao je na talijanskoj gimnaziji (Ex Liceo) u Rijeci. Sudionik je više literarnih natječaja, a još za vrijeme studija pobijedio je, s pričom Jedan dan u životu Ivana B., koja govori o događajima iz pazinske porezne uprave, na natječaju za kratku priču "Večernjeg lista". Sudjelovao je i na međunarodnom natječaju za kratku prozu u Arnsbergu (SR Njemačka).

U svojim pričama Maurović se bavi egzistencijom i bitkom malog čovjeka, u nekim se pričama amarcordskim reminiscencijama vraća u pazinsko djetinjstvo i mladenaštvo, u nekima problematizira urbani život intelektualca, pogotovo u srazu s birokracijom i birokratskim svjetonazorom, a jedan od literarnih izazova mu je i povijest, bliža ili dalja, kojoj pristupa na pomalo borgesovski način, tražeci zaboravljene ili slabo zamjetne tragove i asocijacije na pojmove današnjice kojima se porijeklo zagubilo u povijesnom zaboravu.  

Objavio je više zbirki kratkih priča: 'Modeli mimikrije' (2000.), za koju je dobio i donaciju Zagrebačke banke, te 'Istočno od Sunca zapadno od Mjeseca' (2004.), "Mentalne mape" (2008.) te "Moebiusova vrpca" (2014.). Kratku prozu, eseje i prijevode objavljivao je u domaćoj periodici. Kao sociolog, proučavao je procese globalizacije temeljem paradigme njemačkog sociologa Ulricha Becka te je o tome objavljivao eseje čitane na III. programu Hrvatskog radija, kao i prijevode Beckovih tekstova u časopisu "Novi Kamov", a članke je objavljivao i u časopisu "Socijalna ekologija".Posljednju zbirku priča  "Pazinci" objavio je lanjske godine  pisane su po modelu “Dablinaca” Jamesa Joyca, u kojem većinu priča bazira na Pazincima ili o Pazinu.

Kalendar

Komentari