Drvorezi Ide Matijašić u galeriji pazinskih likovnjaka

Ida Matijašić kraj drvoreza "Križni put"

Kultura

Ida Matijašić, rodom Cerovljanka, koja živi na relaciji Borut – Rijeka izložila je LG galeriji Društva likovnih stvaratelja Pazin drvoreze nastale tijekom proteklih 10 godina. Stoga izložbu i naslovila „Mojih 10 godina drvoreza“.

Ida Matijašić, rodom Cerovljanka, koja živi na relaciji Borut – Rijeka izložila je LG galeriji Društva likovnih stvaratelja Pazin drvoreze nastale tijekom proteklih 10 godina. Stoga izložbu i naslovila „Mojih 10 godina drvoreza“.

U jednom dijelu galerije izložila je Križni put, a u drugom vedute Rijeke i Pule, te prizore iz nekadašnjeg života na selu. Matijašić je krojačica u mirovini koja je drvorez upoznala u „Delavskoj katedri Mato Tijardović“ na Viškovu, a na pitanje kao to da ju je privukao upravo drvorez odgovara:
-Volim drvo od prije, a kad sam doznala da na Viškovu djeluje radionica u kojoj se radi drvorez odlučila sam je, čisto iz znatiželje posjetiti. Da vidim kako se to radi drvorez.

Da se drvo ne "cufa"

Radionicu, ponajprije namijenjenu djeci, vodi kipar Rajko Srok koji je i Idu Matijašić uputio u tajne drvorestva. On joj je pomogao da na bavi odgovarajuća dlijeta, pokazao tehniku i uputio u kvalitete drva. Najpogodnije drvo za tu umjetnost je lipa, kaže Matijašić, i to zato jer je meka, glatka, lako se reže i obrađuje, i što je posebno važno ne „cufa“ se.
Prvi drvorez bila je ljubičica, a budući da je bila zadovoljna tim svojim djelom Ida je nastavila s drvorezima. Ta je ljubičica nastala samozatajno u Borutu, iz znatiželje bez ikakve namjere da bude izložena. To joj se svidjelo pa je nastavila s oblikovanjem drva u njihovoj kući u Borutu, koja je tako spontano postala njen atelje.
-Naviše radim sakralne motive, kaže Ida. Nema nekog posebnog razloga, osim što je nešto vuče prema tim temama, koje joj, dodaje, posebno leže. Voli raditi i vedute, poznate prizore iz Rijeke i drugih gradova, a voli se likovno sjećati načina života, običaja i radova ljudi kako su nekada živjeli na selu.

Kad je ne drži gušt ostavi rad da čeka

Materijal, drvene ploče, nabavlja u Dražicama, a na pitanje koliko joj treba da napravi jedan drvorez na može dati odgovor. Radi s guštom, kad je ne drži gušt ostavi rad da čeka, a kad dobije volju radi i po cijele dane. Kad bi razmišljala o vremenu, to bi je, kaže, dekoncentriralo i sigurna je da nebi ništa napravila.
Ida Matijašić do sada je izlagala na Viškovu, u Borutu, sudjelovala je nekoliko puta na Griziji u Rovinju i na izložbi „Naiva u Isti“ u Funtani gdje je lani dobila drugu nagradu. Trenutno nekih posebnih planova nema. Radi iz gušta pa dok je gušt drži radit će.

Posebno ponosna na svoj Križni put

Iako su joj svi drvorezi dragi Ida je posebno ponosna na svoj Križni put, za koji bi željela da se nađe u nekoj crkvi, pa ako je neka crkva za to zainteresirana bilo bi joj drago da je kontaktiraju.
Otvaranju izložbe prisustvovao je Idin sumještanin, pazinski gradonačelnik Cerovljan Renato Krulčić, zadovoljan što pandemiji unatoč Društvo likovnih stvaratelja Pazin ne posustaje s aktivnostima. Veseli ga što je u ovim složenim okolnostima njegova sumještanka Ida Matijašić otvorila izložbu na kojoj je posjetiteljima u ovo Uskrsno vrijeme prigodno predstavila i Križni put. (Mirjan RIMANIĆ)

Kalendar

Komentari